Hunder og husdyr

Når sommeren kommer, drømmer mange om å være ute i naturen, og hundene skal selvsagt være med. Men hver sommer skjer det konfrontasjoner mellom hunder og husdyr, og mellom hunder og ville dyr. Hunder kan skade andre dyr, og andre dyr kan skade hunden. Til og med du som hundeeier kan risikere å bli skadet i en konfrontasjon mellom hunden og andre dyr. Derfor er det lurt å følge et par gode råd når du og hunden ferdes i naturen.

Båndtvang beskytter naturen

Mange hundeeiere misliker båndtvang, og tror ikke at hunden deres kan skade andre dyr. Men hunder er rovdyr, og de er i tillegg nysgjerrige. Selv en liten hund kan gjøre stor skade, for eksempel ved å ødelegge reir som ligger på bakken. Hunder kan drepe fugleunger og små dyreunger uten at hundeeieren engang merker det. Derfor må du hele tiden ha kontroll på hunden , også når det ikke er båndtvang.

Båndtvang skal beskytte andre dyr og fugler når de er aller mest sårbare. Som hundeeier har du ansvar for at hunden din ikke skader andre dyr eller mennesker. Vil du gjøre båndtvangen mer behagelig for hunden, kan du leie den i sele. Du kan også søke om lån på dagen og bruke pengene til å bygge en luftegård til hunden. Hvis dere er flere hundeeiere i samme område, kan dere til og med slå dere sammen og lage en stor lufteplass for alle hundene i nabolaget. Her kan også et lån på dagen bidra med penger til prosjektet.

Ha kontroll på hunden

Skal du ferdes ansvarlig med hund, må du hele tiden ha kontroll på hunden. Det kan være lettere sagt enn gjort, så du bør alltid trene hunden til å bli lydig. Et valpekurs legger grunnlaget, men lydighet må trenes på hele tiden. Det er også lurt å lære hunden å ikke jage husdyr, for hvert år drepes husdyr av løshunder. Slike hendelser er ubehagelige for alle, og kan føre til store lidelser hos dyrene som drepes. I tillegg kommer de økonomiske kostnadene for bonden. Som hundeeier kan du dessuten risikere at hunden blir avlivet. Hunden kan til og med bli skutt der og da, av dyreeiere som forsvarer husdyrene sine. Det er derfor viktig å bruke tid og penger på hundetrening. Du kan søke om lån på dagen for å ta med hunden på lydighetskurs slik at du kan føle deg tryggere på at du kan kontrollere den.

Hund ulv

Møter mellom hunder og storfe kan ende tragisk for hunden, og slike situasjoner kan til og med sette hundeeieren i fare. Det samme gjelder dersom en hund angriper en elg. For kyr er en hund det samme som en ulv, og dyrene kan gå til angrep på hunden. Kyr og elger kan drepe en hund. Dyr som går sammen med kalver vil forsvare kalven, og dersom hundeeieren prøver å gå mellom for å hjelpe hunden, kan kyr og elg også angripe og drepe mennesker. Unngå å sette deg selv og hunden din i en situasjon som dette. Gå utenom beiteområder når du ferdes med hund, og ha kontroll på hunden. Hvis kyr eller elg går til angrep på en hund i bånd, bør du slippe hunden, slik at du ikke selv blir angrepet. Finn et trygt sted, og prøv å kalle hunden til deg fra dette trygge stedet. Men det aller beste er å unngå å havne i slike situasjoner.