Den uvurderlige schæferhunden

Det finnes mange hunderaser som av ulike grunner er svært ettertraktede. Schæferen er utvilsomt en av disse. Det sies at denne rasen ble avlet fram nettopp for å være en god brukshund, og hvis det er tilfellet kan vi trygt fastslå at de første avlerne oppnådde det de ville. De lærde strides om hvordan denne rasen oppstod. Det antas at den kommer fra Tyskland, og passende nok betyr det tyske ordet «Schäfer» nemlig «gjeter».

Schæferen er ettertraktet for sin allsidighet. Ikke bare er den en god familiehund, den er også en utmerket brukshund. Rasen er foretrukket av flere etater, som politiet, militæret og redningsselskaper. Schæferen brukes blant annet til å finne savnede mennesker (levende og døde), sprengstoff og narkotika. I tillegg er den en god førerhund. Rasen har ikke noen utpreget bedre luktesans enn andre hunder, men den har et godt lynne, er selvstendig, modig, lojal og ikke minst lærevillig.

Godlynt og med behov for stimuli

Det bør også nevnes at schæferen er svært territorial, noe som gjør den til en utmerket vakthund. Når vi sier at hunden er menneskets beste venn, er det særlig godlynte raser som denne vi gjerne tenker på. Ettersom schæferen er såpass ivrig etter å forsvare sin eier, kan den være noe aggressiv mot fremmede. Dette er viktig at nybakte eiere av schæfer ikke stikker under en stol.

Tenker du på å skaffe deg en schæfer skal du vite at den trenger rikelig med mosjon, samt andre utfordringer av fysiske og psykiske slag. Dette er ikke en hund som trives med mye alenetid, og den egner seg best for eiere som selv er aktive. En aktiv familie kan dog ha stor glede av å huse en schæfer, og den vil være perfekt å ha med på tur. Skulle du trenge en hund som egner seg til å trekke en pulk, er schæferen perfekt.