Hvilken hunderase bør du velge?


For mange er det en stor avgjørelse å skaffe seg hund, og det bør det for så vidt også være. Det er viktig at du vet at du kan legge til rette for at hunden skal ha alt den trenger, og at du klarer å holde tritt med både fysiske og mentale behov hunden har. Her er det viktig at man tenker nøye igjennom hva man ønsker seg i en hund – før man tar den med seg hjem.

Tenk egenskaper og rase, ikke bare hund

Selvsagt er det individuelle forskjeller også innenfor hunderaser, men valg av rase kan være med på å påvirke utfallet når det gjelder egenskaper man enten ønsker eller ikke ønsker hos hunden. Dette gjør også at det kan bli lettere for deg å legge til rette for hunden hjemme, fordi du forhåpentligvis har en liten anelse om hva hunden trenger.

Forbered deg selv godt

Det er vanskelig å si akkurat hvilken hund som kommer til å være den rette for deg, men her kan det være lurt å stille seg selv noen spørsmål før man velger, og ikke bare velge den mest populære. Aller først, hvor aktiv ønsker du å være med hunden? Kommer du til å gå lange turer daglig, eller har du egentlig bare lyst til å ta en tur rundt nabolaget før middagstid? Ulike hunderaser har ulike aktivitetsnivåer, og velger man feil her, kan for lite aktivitet gi utslag i hundens lynne, og man kan ende med en hund som blir lite tilfreds eller i verste fall aggressiv som følge av for lite fysisk aktivitet.

Hvor krevende hund vil du ha?

Du bør også tenke på hvor mye trening og tid du har lyst til å legge inn i forhold til lydighet og dressur. Noen hunderaser har lettere for å lære, men ofte kan disse også ha et større behov for videre mental stimulans, og da må man være forberedt på å gi hunden noen utfordrende oppgaver for at den skal få brukt hjernen nok.

Dersom du ikke ønsker rasehund og heller ønsker å adoptere en hund fra for eksempel dyrebeskyttelsen, er det aller beste alternativet rett og slett å bli kjent med så mange hunder som mulig, og stille spørsmål til den som står ansvarlig.